2013. február 19., kedd

Natascha Kampusch: 3096 nap

Nem tudom hogyan lehet ezt a történetet értékelni.... leginkább sehogy.
Szörnyű, rémséges, borzalmas....  Hihetetlen... Megdöbbentő... 
Nem tudom mennyi a valós, hisz egyetlen túlélőként Natascha azt mond, amit akar, bár a képek így is szörnyűek..
Nem tudom Stockholm-szindrómás-e, bár én hajlok efelé, mert szörnyű a tudta, hogy - ahogy önmagát a kutyához hasonlítja- nem ahrapta meg a bántó kezet, mert az adott enni is, az volt az egyetlen kapcsolata.
Nem tudom hogy volt képes így élni, és túlélni, .... Nem tudom, és mégis tudom, értem, és Natascha segített megérteni (vagy legalábbis érteni) azokat a nőket, akik a (lelki vagy fizikai) bántalmazást tűrik és nem tesznek ellene. 

És minden szörnyűség ellenére a legmegdöbbentőbb mondatai azok voltak, ahol azt elemezte, hogy az embereknek kell egy név, egy tettes,  hogy minden nap nyugodtan fekhessenek le, szemet hunyva a környezetünkben előforduló bántalmazás felett..
"Ennek a társadalomnak szüksége van az olyan bűnösökre, mint Wolfgang Priklopil, hogy arcot adjon a benne lakó gonosznak, és ezzel leválassza önmagáról. A társadalomnak szüksége van a pinceodúmról készült képekre, hogy ne kelljen ránéznie arra a sok lakásra és kertre, amelyekben az erőszak nyárspolgárian kedélyes arcát mutatja. A társadalom az enyémhez hasonló látványos eseteket arra használja, hogy megszabaduljon a mindennapos bűnözés sok névtelen áldozatáért való felelősségtől."

Többször eszembe jutott, miért nem fut el? Miért nem öli meg a tettest? Azt hiszem, ezt mi, akik nem tapasztaltunk ilyet, nem fogjuk megérteni.
Van egy ismerősöm, aki hasonlít kicsit Nataschára. Él egy kapcsolatban, ahol lelki terrorban tartják. Nem tehet meg dolgokat, szinte nem lehet önálló személyisége, gondolata. Számomra ez elfogadhatatlan és érthetetlen, de ő nem akar változtatni.Mert nem tud. Ha változtatna, akkor egyedül maradna, és ez számára félelmetesebb lehet, mint a mostani terror. És hiába biztosítom afelől, hogy mellette leszek, segítem, támogatom, gyenge vagyok a másikhoz képest.  




Nos, vissza Nataschához.
Ilyen volt.... 

És a hely, ahol fogva tartották...
:
Emögött a szekrény mögött volt az átjáró ... 


  És a tettes... 
Itt egy  video a helyről, ahol ez a szegény lány 8 évig raboskodott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése