2012. június 29., péntek

Tom Wolfe: Én, Charlotte Simmons

Annyira amerikai, mint amennyire tinédzser könyv!


Nem tudom ki ez a Tom Wolfe és honnan szerzi a tudást, de úgy gondolom, tökéletesen beletalált … a környezetbe (nos, igaz, csak filmekből ismerem), a tinik útkeresésébe, a szereplők jellemábrázolásába….

Tele van érzelmekkel, mint félénkség, zavar, magány, beilleszkedni vágyás, megfelelési kényszer, vágy, szégyen, és még sorolhatnám.
Ragyogóan megmutatja az élsportolók intézményét és annak felettes mivoltát , mint amerikai találmányt, emellett az apró szoknyás, köldökvillantós szurkolólányokat, akik bármit megtesznek, hogy a sztárok közelében legyenek, és persze a főszerepben a szex, a pia, esetenként a drog.

Tom Wolfe a képek alapján nem fiatalember és nem is nő. Épp ezért érdekes, hogy nőszemmel tudta ábrázolni Charlotte bizonytalanságát. A tinédzserekre jellemző ambivalens érzést és viselkedést, az útkeresést szerintem nagyon jól kapta el. A köszönetnyilvánításban kiderül, hogy egyetemista gyerekei segítették őt az egyetemista nyelv megformálásában, de a karakterek is nagyon életszerűek lettek. Csak a főszereplőket említve, Charlotte, a tapasztalatlan, csendes jó tanuló, Jojo, a fehér kosaras, Hoyt, a menő szívtipró, Adam, a kevésbé vonzó zseni, aki nagy dolgokra hivatott ….


Jó a helyszín választás is. Már a település neve, ahonnan Charlotte származik sokatmondó: Sparta. Amilyen a név, olyan a család is: szeretik egymást, de sok tabu téma van és legfontosabb a tanulás, tudás. Innen kerül messzire a lány, a hírneves Egyetemre, ezzel felkészületlenül „kiszakadva” az addigi burkából, tele álmokkal, ábrándokkal, majd szembesülve a valósággal. Azt hiszem ezen mindannyian végigmentünk egyszer az életben, és épp ezért mindenki átérzi a szereplő viselkedését. .
16 év alatt kevésbé ajánlanám, hiszen a szépítés nélküli szex és sokszor durva beszéd az ifjú olvasók számára illúzió romboló lehet, mégis emellett sok tanulsággal szolgálhat.
Én máris a lányok kezébe nyomom.

Azt hiszem mindannyian felfedezzük magunkat ebben a könyvben.... Lehetünk élsportolók, akiket a sport miatt "átengednek", lehetünk a sportolókra irigy "okostojások", lehetünk azok, akik úsznak az árral, hogy a reflektorfényből egy csipet nekik is jusson, lehetünk a köldökpirszinges széplányok, a csöndes "mucsaji" lányok vagy akár a pletykára éhes magányosak.

Külön említést érdemel (szerintem) a fordító és a magyar nyelv. :D      Nem hiszem hogy angolul a "baszószlengben" ilyen sok szó és kifejezés létezne.

Idézetek:
     "Ha jól megnézzük, a stressz nem egyéb, mint gyengeség, amely akkor fog el, amikor helyesen kellene cselekednünk, csak nem tudunk. "

     "Ők a legközelebbi barátai, és a Társalgói Bizottság hallgatólagos funkciója az, hogy addig hizlalják egymás egóját, amíg felül nem emelkednek ezen a lúzer szerepkörön."


Fülszöveg:
A Doupont Egyetemen, ahol Amerika elit ifjai tanulnak, a gótikus tornyokat és a csodálatos pázsitot a történelem szelleme lengi be. Legalábbis így látja a gyönyörű és okos Charlotte Simmons, amikor elsőéves ösztöndíjasként megérkezik egy világvégi kisvárosból. Az egyetemi élet azonban meglepő felfedezéseket tartogat számára: az egyetem felső tízezerbeli diákjainak a szex, az alkohol és az öltözködés fontosabb a tanulmányoknál. Charlotte megismerkedik a Dupont krémjével – szobatársával, Beverlyvel, akit az egyetem sportolói folyamatosan ostromolnak vágyaikkal; Jojo Johanssennel, az egyetlen fehér kezdőjátékossal a Dupont körülajnározott kosárlabdacsapatában; Hoyt Thorpe-pal, a vad fenegyerekkel, aki egy ízben Kalifornia kormányzójának testőrét is leterítette; Adam Gellinnel, a Millenniumi Mutánsok elnevezésű csoport oszlopos tagjával, aki az intellektus utolsó bástyájának tekinti magát. Végül Charlotte is válaszút elé érkezik: hasonul-e az egyetemi világhoz, vagy kibontakoztatja saját erejét – ártatlanságát és a többiektől eltérő világfelfogását. Vajon egyetlen lány megválthatja-e az egyetemi világot?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése